Startsidan av Allt om sällskapsspel


Sällskapsspel utomlands

18 sep 2017 21:09


Bild på Monopol

 

Det finns ett par sällskapsspel som aldrig tycks bli gamla, såsom Monopol och Risk. Även om dessa klassiker alltid passar bra att plocka fram vid besök av vänner och släktingar, finns det mängder av nya underhållande spel som dykt upp under åren. Medan somliga är som mest populära i vissa länder, har andra blivit en del av flera hushåll världen över. Ett par av dessa spel har vi tagit oss en närmare titt på i följande artikel.

USA

I USA finner du ett väldigt uppskattat sällskapsspel som heter Steampunk Rally. Detta spelas med 2-7 spelare, varav det är ett relativt avancerat spel och därför har en rekommenderad åldersgräns på 14 år eller högre. Spelet är ett strategispel som kombinerar användandet av ett flertal spelkort och en tärning för att med en racingmaskin (beståendes av olika kortdelar) tävla till målet på en spelplan.

 

Spelet består av två olika faser, varav alla spelare får uppgdradera sin racingmaskin i den första. Detta görs genom att t.ex. lägga till kortdelar av spindelben eller raketboosters på den. Dessa uppgraderingar kommer alla med olika värden för ånga, elektricitet och värme som krävs för att driva delarna. Varje spelare får även dra var sitt spelkort som antingen kan hjälpa dem själva eller sätta käppar i hjulet för motståndarna. Kortet kan i slutet av fasen även bytas ut mot kugghjul för att driva racingmaskinen.

 

I den andra fasen slår varje spelare en tärning för att aktivera olika delar på deras maskin. Detta kan bland annat förflytta maskinen fram på spelplanen eller förhindra/reparera skada som tagits. Maskinen tar skada av att ta sig igenom terräng, varav delar går förlorade om för mycket skada tas. Dessa förlorade delar gör att spelare ständigt behöver byta ut dem i den första fasen. Vinnaren av spelet är den som tar sig till målet först, vilket uppnås genom att strategiskt spela sina kort rätt och konstruera en effektiv racingmaskin.

Storbritannien

Ett spel som har blivit oerhört populärt i Storbritannien är Game for Fame. Detta består av en spelplan med en början och ett slut, varav varje del av den har ett visst penningvärde som blir högre ju närmre slutet man kommer. Det finns även en hög med kort som innerhåller diverse olika uppgifter.

 

Game for Fame kan spelas i 2, 3 eller 4 lag med 2, 3 eller 4 spelare i varje. Trots att det spelas i lag, är det i slutändan endast en spelare som kan vinna. Den som gör detta är den som blivit den rikaste superstjärnan. Varje lag har en gemensam spelpjäs som de förflyttar på brädet, varav lagen turas om att dra ett kort för att avgöra antalet steg.

 

Dessa kort innehåller oftast uppgifter som laget tillsammans måste klara av för att förflytta sin spelpjäs. Ett exempel är att en person i laget måste läsa fem olika meningar högt med tungan mot kinden, varav lagmedlemmarna sedan ska återupprepa vad som sades. För varje rätt svar får man sedan flytta ett steg. Förutom steg på spelplanen, kan det vinnas individuella pengar genom vissa kort som har individuella uppgifter.

 

Spelet avslutas när någon av lagens pjäs har nått slutet av brädet. När detta sker avgör den del som varje lags pjäs står på hur mycket pengar deras lag är värt. För att sedan avgöra varje spelares värde, lägger alla spelare ihop deras lagvärde med de individuella pengar som de har vunnit under spelets gång. 

Finland

Bland de populära sällskapsspel i Finland som lanserats de senaste åren, finner vi bland annat Flame Rouge i toppen. Detta spel tilltalar alla åldersgrupper och är perfekt om du älskar taktiska spel. Det består av ett spelbräde med en start och ett mål, varav varje spelare har två stycken cyklister och ett flertal kort som är identiska för alla spelare. Dessa kort bestämmer hur långt en cyklist förflyttar sig, varav den spelare som korsar mållinjen först vinner.

 

Vid en första anblick tycks spelet vara väldigt simpelt, men det finns ett oerhört taktiskt djup i det. Dina två cyklister använder sig av olika kort, varav den ena kan förflytta sig mellan 2-9 steg och den andra mellan 3-7. Vilka kort du väljer att spela av dessa har stor betydelse, eftersom de cyklister som endast är en position bakom en annan alltid får flytta fram den positionen helt gratis. Dessutom kan ett kort endast användas en gång och är sedan inte längre med. Detta gör spelet väldigt taktiskt då du behöver tänka på vilka kort dina motspelare har kvar, samtdigt som du vill placera dina cyklister så att de kan röra sig fram så effektivt som möjligt.

Andra länder

Ett spel som spritt sig till många hushåll i ett flertal olika länder de senaste åren är Pie Face. Du kan finna ett flertal underhållande klipp på youtube med personer som tävlar i detta. Spelet må vara väldigt enkelt utformat, men garanterar alltid skratt och hög underhållning. Det är framför allt en sann vinnare om du har småbarn. Spelet går ut på att du och din motståndare lutar huvudet mot varsin ram som sitter fast på en anordning med en laddad plasthand, fylld av en stor klick grädde. Ni turas om att snurra på ett hjul som avgör hur många gånger ni måste vrida på en spak som finns på anordningen. Denna spak kommer någon gång att utlösa den laddade handen, vilket kommer att katapultera högen med grädde rakt upp i antingen ditt eller motståndarens ansikte.

 

Detta inlägg publiceras i samarbete med IGC.
Se fler nyheter och artiklar
annons
AllaCasino


Vill du synas här?