Startsidan av Allt om sällskapsspel


Alfapet spel online

3 may 2024 13:05


Alfapet, den svenska varianten av Scrabble, är ett klassiskt sällskapsspel som engagerar både hjärnan och ordförrådet. Alfapet spel online går ut på att bilda ord på en spelplan med hjälp av bokstavsbrickor, och den spelare som samlar flest poäng genom kreativa och välplacerade ord vinner.

Spela Alfapet online gratis

Alfapet spel online regler

Alfapet är ett spel som är anpassat för 2–4 spelare. Det går ut på att bilda ord med bokstavsbrickor och få så många poäng som möjligt. För att kunna spela behöver du ett spel-set som består av en spelplan, bokstavsbrickor, brickställningar och en påse att dra brickor ur. Du kan också spela Alfapet online. Då behöver du bara ha tillgång till internet.

Under spelets gång ska ni turas om med att bilda ord med bokstäverna på era brickor. När du lägger ut ett ord måste du alltid förbinda det med de ord som redan ligger på spelplanen. I det här spelet går turen medsols.

alfapetspelonline

Varje bricka är värd ett bestämt antal poäng. När någon lagt ut ett ord räknar ni ut poängen för ordet genom att lägga ihop värdet på alla bokstäver i ordet. Ta också med eventuella bonusrutor på spelplanen i beräkningen.

Spelet är över när ni har använt upp alla brickor, eller inte kan bilda fler ord med de som finns kvar. Den av er som då har flest poäng vinner spelet.

Så spelar du Alfapet online gratis

Här ser du hur spelet går till.

Förberedelser

  1. Ta fram ert Alfapet-spel med spelplan, brickställ, brickor och poängtabell.
  2. Ni väljer själva hur många brickor ni ska börja med. Från 6 till 8 är de vanliga alternativen. Varje spelare ska sedan dra det antalet brickor ur en påse. På så sätt ser ni inte vilka brickor ni tar.
  3. Ställ era brickor i era brickställ.
  4. Den yngsta spelaren börjar spelet genom att placera ett ord mitt på spelplanen. Mittenrutan ska bli täckt av ordet.

Alfapet spel online - Spelets gång

  • Varje spelare lägger i tur och ordning ut ett ord på spelplanen med hjälp av de bokstavsbrickor de har på sitt brickställ. Ordet måste ansluta till ett befintligt ord på spelplanen.
  • Varje bokstav i Alfapet spel online har ett poängvärde. Summan av poängen för alla bokstäver i ordet utgör spelarens poäng för den omgången. Räkna ut poängen varje gång någon lagt ut ett ord och skriv upp poängställningen.
  • Efter att ha lagt ut ett ord fyller spelaren på sitt brickställ med nya brickor från påsen tills dess brickställ innehåller sju brickor igen.
  • Spelet slutar när ni har använt alla brickor i påsen eller när ingen spelare kan lägga ut fler ord. Den spelare som har flest poäng vinner.Se fler nyheter och artiklar