Startsidan av Allt om sällskapsspel


Vad ska du spela när du tröttnat på Monopol?

30 jul 2022 20:07


Monopol är ett klassiskt spel av en orsak. Det är snabbt och enkelt att lära sig och hela familjen kan vara med och spela. Enkelheten och det eleganta sätt som spelet översätter den komplexa världen av fastighetsspekulationer till ett brädspel som kan spelas på en eller ett par timmar har gjort det till en tidlös klassiker som har en given plats i alla spelentusiasters bokhylla. 

Men det finns också en del svagheter med spelets design. Främst är det avsaknaden av djup och strategi som till slut gör att de som vill ha ett mer utmanande spel som inte bara avgörs av slump och tur snabbt tröttnar på ett spel som saknar ett skicklighetselement. Men även de som gillar enkelheten i ett spel baserat på slump kan tröttna på Monopol och föredra ett spel med ett annat koncept eller en mer fartfylld spelupplevelse. 

I den här artikeln ska vi försöka ge några tips för dig som tröttnat på Monopol och vill ha ett alternativ oavsett vilket av dessa två läger du tillhör.

För den som gillar slumpbaserade spel

Gillar du spel som främst är baserade på tur? Det är inget att skämmas över, slumpbaserade spel kan vara några av de mest spännande man kan spela. Allt handlar om hur spelmekaniken använder slumpelementen för att skapa en spännande spelupplevelse. 

För dig som gillar fartfyllda slumpspel är det svårt att slå de typer av spelautomater som finns tillgängliga online. Spelmekaniken bakom dessa spel har egentligen inte ändrats sedan den enarmade banditen uppfanns på 1800-talet. Men modern digital teknik har låtit speldesigners skapa en häpnadsväckande mängd olika spelupplevelser som alla är baserade på samma bakomliggande slumpfaktorer. Det finns en oändligt mängd olika extra spelelement och olika typer av grafik i dessa spel som gör dem underhållande. Men i slutändan är de alla baserade på en enkel slumpgenerator. 

Föredrar du mer sociala spel som använder sig av slump på samma eleganta sätt som Monopol finns det gott om spel att välja mellan. På Alltomsällskapsspel.se. finner du en gedigen lista av sådana sällskapsspel. Några som kan rekommenderas för hela familjen finner du på topplistan av de populäraste spelen i Sverige. Några exempel på populära spel främst baserade på tur är Ticket to ride, Talisman och Diamant. Inget av dess spel är helt slumpbaserade men de har alla det gemensamt att de är omöjliga att vinna om inte tärningarna är på din sida.

För den som föredrar skicklighet och strategi

Föredrar du spel som kräver mer skicklighet och strategi för att kröna en vinnare? Detta är ofta en stor anledning varför man förr eller senare tröttnar på monopol och ser sig om efter större utmaningar. Det finns egentligen ingen gräns för hur komplexa och fascinerande skicklighetsbaserade spel kan bli. Ett spel som illustrerar detta är schack, trots att det är ett av världens äldsta kända brädspel och reglerna är relativt enkla att lära sig så finns det oändligt med olika strategier och det gåt att spela en hel livstid utan att vara fullärd. Schack har ingen slump och när spelet spelas på högsta nivå har det en komplexitet som är svår att greppa för en amatör.  

Men för den som vill ersätta monopol med ett något mer skicklighetsbaserat sällskapsspel är schack och andra liknande rena strategispel ofta en smula överväldigande. Det finns dock spel som hittar en lagom balans mellan skicklighet och tur och lyckas knyta ihop det hela i en elegant speldesign. Exempel på detta är de klassiska spelen Risk, Catan och Carcassonne. Dessa spel är snabba att lära sig, går att spela med en handfull spelare och ett parti tar bara någon timme. Detta till trots är strategin fascinerande och varje nytt parti känns unikt. Det är när ett spel lyckas hitta denna balans som det blir en klassiker som når nya generationer av spelare, trots att det finns oändligt många nyare spel att tillgå. 

Detsamma kan faktiskt sägas om Monopol och efter att du utforskat några av de alternativ vi nämnt ovan är chansen stor att du förr eller senare känner dig sugen på ett parti Monopol igen. Det finns trots allt goda orsaker till att spelet har blivit en klassiker och den här gången kanske det är du som lyckas bygga hotellet på Norrmalmstorg. 

Själva uppskattar vi både turbaserade spel såsom Monopol och mer skicklighetsbaserade spel som Risk och Catan, allt handlar om vad du och dina gäster känner för just för stunden. Det är därför vi brinner för att ständigt testa nya sällskapsspel och dela med oss av dem till våra läsare. 

 

Detta inlägg publiceras i samarbete med mrgreen.com
Se fler nyheter och artiklar