Startsidan av Allt om sällskapsspel


Schack spel online

30 apr 2024 12:04


Schack har länge varit ett populärt spel. Med framväxten av internet har det blivit enklare än någonsin att spela sällskapsspel som Schack spel online mot andra. Du kan testa Schack online gratis direkt i den här artikeln. Här hittar du även reglerna och en spelguide. 

Spela Schack på nätet gratis 

Schack spel online regler 

Schack är ett taktiskt spel som sker på ett bräde med 8 x 8 rutor. Varje spelare har 16 pjäser var. En av er spelar med vita pjäser och den andra med svarta.  Det finns olika typer av pjäser i spelet och det finns speciella regler för hur de får röra sig i Schack spel online.

Schack

När du flyttar en pjäs måste du antingen flytta den till en ruta som är tom eller där det står motståndaren har en pjäs. Om du flyttar din pjäs till rutan där motståndaren har sin pjäs slår du ut den pjäsen ur spelet. Det är eftersträvansvärt att slå ut motståndarens pjäser. Det minskar nämligen motståndarens förmåga att försvara sig. 

Målet i spelet är att försätta din motståndare i Schack matt. Det är ett läge där spelarens kung är hotad, men det inte finns något spelaren kan göra för att skydda den mot angrepp. Matt innebär att kungen är hotad men att spelaren kan komma undan hotet.  Det är också möjligt att spelet slutar oavgjort. 

Pjäsernas rörelser i Schack spel online

Varje pjäs i schack har som sagt ett speciellt rörelsemönster. Här ser du hur du får röra de olika pjäserna. 

Bönder: Kan röra sig ett steg framåt, två steg på sin första tur. När de tar motståndare rör de sig däremot diagonalt. 

Torn: Kan röra sig obegränsat i raka linjer, horisontellt och vertikalt. 

Springare: Rör sig i L-form, två rutor i en riktning och sedan en ruta vinkelrätt mot den. Den kan hoppa över andra pjäser. 

Löpare: Kan röra sig obegränsat diagonalt. 

Damen: Den här pjäsen kan röra sig obegränsat i alla riktningar. 

Kungen: Kan röra sig i alla riktningar, men bara ett steg åt gången. 

Så spelar du Schack online gratis 

Här är en steg-för-steg-guide om hur du kommer i gång med Schack spel online:

Välj en plattform 

Först och främst behöver du välja en plattform att spela på. Det finns en mängd olika webbplatser och appar för Schack. Till exempel kan du testa spelet gratis längre upp i den här artikeln.  Några av de populäraste alternativen är:

  • En av de populäraste sajterna för Schack spel online är Chess.com. De erbjuder en mängd olika funktioner, som gratis spel mot andra spelare och datormotståndare, schacklektioner, turneringar och analyser. 
  • Lichess är ett gratis och open source-alternativ. De erbjuder bland annat live-spel, turneringar, analyser och lektioner. 
  • Chess24 är en annan populär plattform för seriösa schackspelare. De erbjuder bland annat live-bevakning av professionella turneringar, schacklektioner från mästare och analyser av dina egna spel. 

Skapa ett konto

De flesta schacksajter kräver att du skapar ett gratis konto för att spela online. Det innebär vanligtvis att du väljer ett användarnamn och lösenord och anger din e-postadress innan du kan börja spela Schack spel online.

Välj din speltyp

När du har skapat ett konto kan du börja spela online. De flesta plattformar erbjuder en mängd olika speltyper, såsom snabbpartier, långpartier och turneringar. Nästa steg blir därför att välja vilket typ av spel du vill spela. 

Hitta en motståndare för Schack spel online

De flesta schacksajter har en funktion för att para ihop dig med en motståndare baserat på din spelstyrka och önskade speltyp. Du kan också utmana vänner eller spela mot specifika spelare. Det går också att spela mot en dator, om du föredrar det. 

Spela Schack online gratis 

När du har hittat en motståndare kan du börja spela spelet. På skärmen kommer du att få se brädet och dina pjäser. Du kan flytta dem genom att klicka på dem och sedan klicka på rutan du vill flytta pjäsen till. Spelet kommer att hålla reda på tiden och turordningen. Du kan kommunicera med din motståndare via chatt.

Spela Schack på nätet och bli bättre

Det bästa sättet att förbättra ditt schackspel är att spela Schack spel online regelbundet och öva på dina färdigheter. De flesta schacksajter har olika verktyg för att hjälpa dig bli bättre på spelet, som schacklektioner, taktikpussel och analyser av dina spel.




Se fler nyheter och artiklar